30 Ağustos 2007 Perşembe

Perth

Perth

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Git ve: kullan, ara

Perth, Avustralya'da, Batı Avustralya eyaletinin başkenti. Avustralya'nın dördüncü büyük kenti ve Batı Avustralya nüfusunun dörtte üçünün toplandığı bir metropoliten bölgenin merkezidir.

Tarih [değiştir]

19. yy'ın başlarında, Fransa ve ABD'nin Avustralya'nın batı kıyısını ele geçirmesinden çekinen İngiltere bölgedeki yerleşim alanını genişleterek bütün kıtaya egemen olmaya karar verdi.1827'de Kaptan James Stirling bir yerleşme yeri seçmek üzere bölgeye geldi. 1829'da yörede bir İngiliz kolonisi kuruldu ve sömürgelerden sorumlu bakan Sir Geoege Murray'in İskoçya'da doğduğu yerin adı verildi. 1856'da kent statüsü alan Perth, yörede altın bulunması (1890), Fremantle limanının açılması (1901) ve kıtayı baştan başa geçen demiryolunun hizmete girmesiyle (1917) hızla gelişti.

Ekonomi [değiştir]

Günümüzde Perth doğal kaynak rezervlerine yakınlığı sebebiyle (altın, demir, nikel, aluminyum, manganez, kömür, elmas, petrol ve doğalgaz) dünyaca ünlü pek çok madencilik ve mühendislik şirketinin ofisinin bulunduğu ve yoğunlaşmış ağır sanayileriyle önemli bir imalat merkezidir.

1962'de Uluslar Topluluğu ve İmparatorluk Oyunları'nın düzenlendiği Perth'de Batı Avustralya Üniversitesi ve Murdoch Üniversitesi bulunur. Nüfus; 1,507,900 (2006)

Hiç yorum yok: