30 Ağustos 2007 Perşembe

Ankara

Ankara

Ankara, Türkiye
Kızılay Meydanı

Kızılay Meydanı
Ankara'nın sembolü Hitit Güneşi

Ankara'nın sembolü Hitit Güneşi
Bilgiler
Koordinatlar 39°55′38″N, 32°51′52″E
Posta kodu 06XXX
Alan kodu 312
İl plaka kodu 06
Yönetim
İl Ankara
Belediye başkanı İ. Melih Gökçek
Yerel yönetim site http://www.ankara.bel.tr

Ankara şehri, Türkiye Cumhuriyeti'nin başkentidir. İç Anadolu Bölgesi'nde, yeni kurulmuş cumhuriyetin yeni hükümetine ev sahipliği yapma görevine cumhuriyetin kurucusu Atatürk tarafından layık görülmüştür.

Türkiye'nin en kalabalık ve KİT ler sayesindeki üretim kapasitesiyle en zengin (42 milyar dolar yıllık gelir) ikinci şehri olan Ankara'nın rakımı 950-1050 metredir. Ankara'da genel olarak yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları soğuk ve kar yağışlı kurak bir karasal iklim tipi görülmektedir. Yağmur genellikle ilkbaharda ve sonbaharda yağar. Kent, keçisi, kedisi ve armudu ile meşhurdur.

Konu başlıkları

[gizle]

Tarihi [değiştir]

Ankara, yazılı tarih boyunca iki kez başkent olmuştur; ilki Galatlar dönemi ve ikincisi de Türkiye Cumhuriyeti'dir.

Ankara ve çevresinin tarihi Bronz Devri'ndeki Hatti Uygarlığına kadar gider. M.Ö. 2000 yıllarında Hititler bölgenin hakimi durumuna gelmiş ve onları sırası ile Frigyalılar, Lidyalılar ve Persler izlemiştir. M.Ö. 3. yüzyılda, bir Kelt ırkı olan Galatlar Ankara'yı başkent yapmıştır. Galatlar Ankara'yı ilk defa başkent olarak kullanmışlardır.

Şehrin Roma İmparatorluğu zamanındaki adı "Ankyra"dır. Hitit döneminin küçük bir şehri olduğu bilinmekle birlikte, bu yörede bu döneme ait herhangi bir eser bulunmamıştır. Frig çağından sonra şehir sırasıyla Pers, Büyük İskender, Galat dönemlerini yaşamıştır. M.Ö. 25 yılında İmparator Augustus şehri Galatia krallığıyla beraber Roma imparatorluğuna bağlamıştır. Ankara ayrıca o dönemlerde denizcilikte kullanılan çapalarının yapıldığı bir yerdi.

7. ve 8. yüzyıllarda İslamiyetin doğuşuyla birlikte şehir Pers ve Arap akımlarına maruz kalmıştır. 871-893 tarihleri arasında birkaç kez el değiştirir. 1127'de şehir kesin olarak Türk Ahiler hakimiyetine girer ve adı Ankyra adının Türkler'ce bozuk söylenişi ile "Engürü" "Engüriye" olur. 1402'de Yıldırım Bayezid ve Timurlenk arasındaki Ankara Savaşında şehir kısa bir süre Moğol hakimiyetinde kalır. Ancak 1414'de kesin olarak Osmanlı hakimiyetine girer.

TBMM'de yeni Türk Devleti'nin başkentinin neresi olacağı konusu tartışılmaya başlanır. İsmet Paşa'nın TBMM'ye sunduğu Ankara'nın Başkent olması yolundaki yasa teklifi kabul edilir ve 13 Ekim 1923 günü Ankara, Türk Devleti'nin başkenti olur. İsmet Paşa'nın Ankara'nın başkent olması yönündeki yasa teklifinde;

  • Ankara'nın askeri ve siyasi yönden güvenli bir ortamda olması
  • Ankara'nın ulaşım yolları üzerinde bulunması
  • Ulusal Mücadele Dönemi'nde önemli bir rol üstlenmiş olması

gibi gerekçeler belirtilmiştir.O günlerde Avrupa'dan şehir mimarları getirilerek bugünkü modern Ankara'nın temelleri atılır.

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk inşa ettiği fabrika olma unvanını taşıyan Maltepe Havagazı Fabrikası, 2006 yılında İ. Melih Gökçek (Ankara Büyükşehir Belediyesi başkanı) tarafından yıkılmıştır

Coğrafya ve iklim [değiştir]

Ankara, doğuda Kırşehir ve Kırıkkale; batıda Eskişehir; kuzeyde Çankırı; kuzeybatıda Bolu ve güneyde Konya ve Aksaray illeri ile çevrilidir.

Ankara, Orta Anadolu'nun kuzeybatısında bulunan Kızılırmak ve Sakarya nehirlerinin kollarının oluşturduğu ovalarla kaplı bir bölgedir. Bu bölgede orman alanları ile step ve bozkır alanlarını bir arada görmek mümkündür.

Akarsu boylarında sıralar halinde görülen iğde, söğüt ve kavak ağaçları step içerisinde yer alır. Ankara çevresinde plato üzerinde yükselen münferit dağlar ile kuzeydeki dağlık sahada ise yağışlardaki artış yüzünden orman örtüsü kendini belli etmeye başlar.

Güneyde İç Anadolu ikliminin bariz özellikleri olan step iklimi, kuzeyde ise Karadeniz ikliminin ılıman ve yağışlı halleri görülebilir. Kara ikliminin hüküm sürdüğü bu bölgede kış sıcaklıkları düşük, yaz ise sıcak geçer. Ilıman iklim kuşağındaki Ankara'da kışları kar yağışlı ve soğuk, yazları ise sıcak ve kurak kara iklimi görülür. Yağışlar en çok ilkbahar mevsimindedir. Gece ile gündüz, yaz ile kış mevsimi arasında önemli sıcaklık farkları bulunur. Bununla beraber, Ankara dört mevsiminde de insanı rahatsız etmeyen bir iklime sahiptir. En sıcak aylar Temmuz (ortalama 23.1 ) ve Ağustos (ortalama 23.3° ), en soğuk aylar ise Ocak (ortalama -0.3°) ve Şubat (ortalama -1° ) olarak belirlenmiştir. Kırkbeş yılın nisbi nem ortalaması %60'tır


Aylar Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Arl
Ort.En Yüksek °C 4,1 5,9 11,1 17,3 22,2 26,4 29,9 30,0 25,8 20,0 12,9 6,3
Ort.En Düşük °C -3,5 -2,8 0,2 5,1 9,4 12,6 15,4 15,4 11,3 6,8 2,4 -1,9
Kaynak: Worldweather.org

Belediye [değiştir]

Ankara büyükşehir belediye sınırları içerisinde yıllara göre yeşil alan bilgisi:

  • 1994 yılında kişi başına 2.06m2
  • 2006 yılında kişi başına 12.16m2

(Kaynak: Büyükşehir Ankara (bülten) yıl:3, sayı:125, sayfa: 8)

Kültür Sanat [değiştir]

Tarihi Turistik Yerler [değiştir]

Müzeler [değiştir]

Sinemalar [değiştir]

Tiyatrolar [değiştir]

Eğitim [değiştir]


Spor [değiştir]

Hiç yorum yok: